Skatteregler
-
Har du indbetalt for meget til din ratepension?
Tjek din årsopgørelse for 2024 på SKAT.dk for at se, om du har indbetalt mere end de 63.100 kroner, du kan få fradrag for på ratepension.
Du kan se hvor meget du har indbetalt i rubrik 21. Hvis du har indbetalt for meget, kan beløbet overføres til en livsvarig pension, så du stadig får dit fradrag.
Bemærk:
- hvis du både har indbetalt til en privat ordning og via din arbejdsgiver, så er det den private ordning – den du selv har oprettet – at ændringen skal ske på
- har du indbetalt for meget mere end tre år tilbage, skal du kontakte os
Sådan gør du
Udfyld blanket 07.083A på SKAT.dk og følg vejledning på side 3 ”Anmodning om tilbagebetaling eller overførsel”
Punkt 1: Sæt kryds ud for ”Overførsel” og skriv det indkomstår rettelsen vedrører samt beløbet som du har indbetalt for meget
Punkt 2: Sæt igen kryds ud for ”Overførsel” og udfyld dine personlige oplysninger
Punkt 3: Skal du ikke udfylde
Punkt 4: Udfyld dato og din underskrift
Punkt 5: Skal du ikke udfylde
Punkt 6: Skriv dit forsikringsnummer på den pensionsordning, hvor du har indbetalt for meget og sæt kryds ud for ”livsvarig alderspension”. Du finder dit forsikringsnummer i din Netpension.
Send blanketten til os gennem vores kontaktformular Indbetalt for meget til ratepension sammen med din årsopgørelse for 2024 eller kopi af dine skatteoplysninger for 2024, som du finder når du logger på SKAT.dk
Ekspeditionstid
Når vi har modtaget blanketten og skatteoplysninger fra dig, kan der gå op til otte uger inden:
- du får en dækningsoversigt fra os, hvor du kan se, at vi har overført beløbet til din livsvarige pension
- du kan se ændringerne i mappen ”Skatteoplysninger” på SKAT.dk
Efter 1. maj sender SKAT ikke automatisk en ny årsopgørelse til dig. Derfor skal du bede SKAT om en ny genberegning af din årsopgørelse.
Ring til os på 70 11 25 25, hvis du har brug for hjælp. Der kan dog være længere svartid end normalt på grund af årsopgørelse.
-
Skatteregler ved ind-og udbetalinger
Du kan se reglerne for, om du kan få fradrag for din indbetaling, og hvordan din pension bliver beskattet ved udbetaling her. Reglerne afhænger af, om du har en ratepension, livsvarig pension eller aldersopsparing.
I netpension kan du se, hvilke fradragsregler der gælder for dine indbetalinger, og du kan se, hvis udbetalingen af din pension er skattefri.
-
Hvad kan jeg indbetale til aldersopsparing
Hvor meget, du må indbetale til aldersopsparing, afhænger af, hvor tæt du er på folkepensionsalderen:
- Er der mere end syv år til din folkepensionsalder, må du indbetale 9.100 kroner om året (2024).
- Er der syv år eller mindre til din folkepensionsalder, eller har du allerede nået folkepensionsalderen, må du indbetale 58.900 kroner om året (2024)
Har du flere aldersopsparinger, må du højst indbetale 9.100 eller 58.900 kroner på dem tilsammen.
Du kan miste retten til at indbetale det høje beløb (58.900 kroner), hvis du får udbetalt en rate- eller rentepension, når der er 10 år eller mindre, til du når folkepensionsalderen. Det gælder også, hvis du får udbetalt pensionen, efter du har nået folkepensionsalderen.
-
Har du indbetalt for meget på din aldersopsparing
Tjek din årsopgørelse for 2024 på SKAT.dk for at se, om du har indbetalt for meget på din aldersopsparing. Er der mere end 7 år til du kan få folkepension, kan der maksimalt indbetales 9.100 kroner i 2024. Har du syv år eller mindre til folkepension, kan der maksimalt indbetales 58.900 kroner i 2024. Indbetaler du andre steder, skal du være opmærksom på at den samlet indbetaling ikke må overstige de nævnte maksimumsbeløb.
Har du betalt for meget
Det beløb, du har indbetalt for meget, koster 20 procent i afgift, som opkræves via din årsopgørelse. Denne afgift kan ændres til 4 procent ved at overføre det for meget indbetalte til en livsvarig pension eller en ratepension. Her er der fradrags- eller bortseelsesret for det overførte beløb. Har du indbetalt mere end 9.100 kroner året efter, du har startet udbetaling af din ratepension eller livsvarig pension, skal du betale en afgift på 40 procent af det for meget indbetalte beløb over 9.100 kroner.
Sådan gør du
Udfyld blanket 07.085 på SKAT.dk og følg vejledning på side 3 ”Anmodning om overførsel”
Punkt 1: Sæt kryds ud for ”Overførsel ønskes for indkomståret” og skriv det indkomstår rettelsen vedrører samt beløbet som du har indbetalt for meget efter ”med kr.”
Punkt 2: Udfyld dine personlige oplysninger
Punkt 3: Skal du ikke udfylde
Punkt 4: Udfyld dato og din underskrift
Punkt 5: Skriv dit forsikringsnummer på den pensionsordning, hvor du har indbetalt for meget og sæt kryds ud for ”livsvarig alderspension” eller ”ratepension”.Du finder dit forsikringsnummer i din Netpension.
Send blanketten til os gennem vores kontaktformular For meget indbetalt på aldersopsparing sammen med din årsopgørelse for 2024 eller kopi af dine skatteoplysninger for 2024, som du finder når du logger på SKAT.dk
Ekspeditionstid
Når vi har modtaget blanketten og skatteoplysninger fra dig, kan der gå op til otte uger inden: du får en dækningsoversigt fra os, hvor du kan se, at vi har overført beløbet til din livsvarige pension du kan se ændringerne i mappen ”Skatteoplysninger” på SKAT.dk
Efter 1. maj sender SKAT ikke automatisk en ny årsopgørelse til dig. Derfor skal du bede SKAT om en ny genberegning af din årsopgørelse.
Ring til os på 70 11 25 25, hvis du har brug for hjælp. Der kan dog være længere svartid end normalt på grund af årsopgørelse.
-
Hvad betaler jeg i pensionsafkastskat?
Hvert år i januar betaler du en skat på (for tiden) 15,3 procent af det foregående års afkast eller forrentning.
-
Kan jeg blive fritaget for pensionsafkastskat?
Er du ikke fuldt skattepligtig til Danmark, har du mulighed for at blive fritaget for pensionsafkast på din pensionsordning. Reglen gælder dog ikke, hvis du er skattepligtig til Grønland.
Er du omfattet af reglen, skal du udfylde blanket 07.058, som du finder på skattemyndighedernes hjemmeside. Du finder skemaet på www.skat.dk ved at taste 07.058 i søgefeltet og vælge fanen 'Blanketter'. Herefter skal du sende den udfyldte blanket til skattemyndighederne, udlandsafdelingen i Maribo, Skattecenter Maribo, Brovejen 15A, Postboks 129, 4930 Maribo.
Godkender skattemyndighederne din fritagelse, skal du derefter sende den til os digitalt via Kontakt os eller med post til Danica, Bernstorffsgade 40, 1577 København V.
-
Hvordan er skattereglerne, når jeg flytter til udlandet?
I denne situation bør du være meget opmærksom på din pension, så du undgår unødvendig dobbeltbeskatning. Betaler du ikke skat i Danmark, får du som udgangspunkt ikke fradrag for de penge, du indbetaler til din pension. Men når pensionen engang bliver udbetalt, skal du alligevel betale skat af den.
En løsning kan være at stille din danske pensionsopsparing i bero og i stedet oprette en såkaldt § 53 A-ordning. Her får du ikke fradrag for indbetalingerne, men du slipper til gengæld for skat ved udbetalingen efter danske regler.
Reglerne er ikke helt enkle, så vi anbefaler dig at få rådgivning, inden du flytter til udlandet. Så kan du samtidig få undersøgt, om du kan blive fritaget for den særlige pensionsafkastskat.
-
Hvordan er skattereglerne, når jeg flytter hjem fra udlandet?
Når du flytter hjem, gælder samme anbefaling som da du flyttede ud. Det er en rigtig god ide at tale med både skattemyndighederne og eventuelt en skatterådgiver med erfaring i international skat.
Det gælder både i forhold til din almindelige indkomstskat, din pension og en eventuel beholdning af værdipapirer, som kan blive beskattet, når du flytter over landegrænser. Hvis du søger rådgivning i tide, kan du undgå unødvendig dobbeltbeskatning.