Toldtariffer, der indføres og fjernes igen. Aktiekurser med markante fald og stigninger fra den ene dag til den anden. Der er ikke noget at sige til, at vi i Danica lige nu oplever mange kunder, der ringer ind med spørgsmål. Derfor har vi bedt vores investeringsdirektør Poul Kobberup om at svare på de oftest stillede spørgsmål:
Jeg skal på pension inden for få år. Bør jeg ændre på min risikoprofil?
”Grundlæggende siger vi jo altid til vores kunder, at de skal holde fast i den risiko, som de har det godt med. Hvis man har kort tid til pension, vil man som kunde i Danica løbende have fået aftrappet sin risiko i form af en lavere andel af aktier, der jo er de hårdest ramte dele af finansmarkederne lige nu. Så medmindre man selv har valgt en højere risikoprofil på et tidspunkt, vil ens pensionsopsparing bestå af en højere andel af obligationer og alternativer som fx ejendomme. Og disse investeringer har slet ikke været lige så højt ramt, som aktiemarkederne.”
Jeg er lige trådt ind på arbejdsmarkedet og er begyndt at spare op til pension. Bør jeg ændre på min risikoprofil?
”Her er svaret faktisk det samme. Hvis man er ung, vil man som udgangspunkt have den højeste risiko i sin opsparing og derved den højeste andel af aktier, der jo har været hårdt ramt i 2025. Men man vil omvendt også have rigtig mange år til at indhente et tab på aktier. Og hvis man lige nu vælger at tage mindre risiko, ja så kan man omvendt risikere at gå glip af de modsatrettede stigninger, der kan komme. Så det afhænger igen af, hvad man egentlig har appetit til af risiko og kan se sig selv og sine penge i. Det gode råd har historisk været, at det bedst kan betale sig at have is i maven i stedet for at forsøge at time markedsbevægelserne.”
Hvordan investerer Danica i disse tider?
”Det er selvfølgelig i tider som disse, at vi som pensionsselskab skal vise, at vi har en stabil og bred investeringsstrategi, der kan modstå den uro, der er. Derfor er vi er tro mod vores langsigtede investeringsstrategi, som over tid har givet rigtigt høje afkast trods flere alvorlige kriser undervejs.
For eksempel så vi under corona-krisen i 2020, at vi faktisk kom bedre ud på den anden side med et højere afkast, blandt andet fordi vi har en aktiv porteføljeforvaltning, som gør, at vi kan handle på de skiftede markedssituationer.
I forhold til den nuværende situation har vi faktisk allerede inden de massive toldtariffer trådte i kraft stille og roligt flytter investeringer imod Europa, fordi vi generelt har set bedre investeringsmuligheder her.
Samtidig deltager vi lige nu løbende en masse kald med folk, der kan give kvalificerede bud på, hvad der kommer til at ske fremadrettet For os handler det her situationer om at være afkastsøgende." siger Poul Kobberup.